13 Ocak 2014 Pazartesi

LAZANYA

Kendime gelince hemen mutfakta vakit geçirmeye başladım . Mutfakta olmayı çok seviyorum. Keşke daha bol zaman olsa :( . Oğlumun isteği ile hem lazanya hem de mis gibi kokular yayan havuçlu kek yaptım ama elektriğin azizliğine uğradım. Keki önce pişirecektim. Fırını koyduktan 40 dk sonra elektrikler kesildi. Çok üzüldüm ama yapacak birşey yoktu. Evdekiler " Üzülme nasıl olsa biz yiyeceğiz" dediler :) . Aslında evimizin daha doğrusu genelde Türk Ailelerinin genel mantığı. Herşeyin en iyisi ve en güzeli misafire yapılır. Neyseki korktuğum olmadı fırından çıkartmadığım için çok hüsran olmadı. O gün lazanya yı da geç de olsa pişirdim ve hızlı bir şekilde afiyetle yedik. Aslında tarifi Barilla Lazanya paketinin arkasında yazıyor ama ben sosunu daha farklı yaptım. Sebzeleri koymadım. Eminin o hali da çok daha lezzetlidir. Ayrıca Barilla Lazanyayı haşlamaya gerek yok ki bu da benim için çok büyük kolaylık. Aşağıdaki tarif bizim evde yaptığımız şekli. Paketin arkasındaki tarife göre de yapabilirsiniz.



Malzemeler:
- 8 yaprak lazanya  ( Ben küçük kare borcamda pişirdiğim için 8 yaprak lazanya bu borcam için ideal)
-350 gr kıyma
-1 orta boy soğan
-3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
-2 yemek kaşığı domates salçası ( domates zamanı doğranmış domates daha güzel oluyor)
- maydonoz
- 1 çay bardağı ( ajda) sıcak su
- Rendelenmiş kaşar peyniri ( Biz bol kaşar sevdiğimiz için ölçü yok)
-2 yemek kaşığı tereyağ
-3 su bardağı süt
-3 yemek kaşığı un
-tuz , muskat,karabiber , kimyon
Kıymalı sosun hazırlanışı : Bir tavaya zeytinyağını koyun ve kıymayı suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Minik doğradıüınız soğanı ekleyin ve soğanlar ölünceye kadar kavurmaya devam edin. Salçayı ekleyip kokusu gidene kadar karıştırın ve tuz, karabiber ve az kimyonla tatlandırırın. Kimyonu sevmiyorsanız koymanıza gerek yok. Sıcak suyu ekleyip hafif kaynatıp altını kapatın. En son doğradığınız maydonuzu ekleyip karıştırın. Hafif sulu bir kıymalı sos yaptık aslında.
Beşamel sosun hazırlanışı : Tavada tereyağını eritin ve unun hafif kokusu çıkana kadar kavurun. Sütü ekleyip sürekli karıştırarak boza kıvamından biraz daha sıvı bir sos yapın. Tuz ve muskat rendesi ile tatlandırın. Sütü miktrını aslında ben göz kararı ayarlıyorum. Sosun koyuluğuna göre süt miktarını ayarlayabilirsiniz. Yani baktınız çok koyu oldu sütü artırıp kıvamını ayarlayabilirsiniz. Bir dahakine tam ölçeceğim :)
Lazanyanın hazırlanışı: Borcamı yağlayın hafif tereyağ veya zeytinyağ ile. Tabanına bir kepçe beşamel sos ekleyip yayın ve üzerine 2 yaprak lazanyayı yan yana yerleştirin. Lazanya paraklarının üzerini yine beşamel sos ile kaplayın ve üzerine kıymalı sosdan koyun. Ben bu aşamada az kaşar payniri rendesi serpiyorum. İsterseniz her kata koymayabilirsiniz. Üzerine tekrar 2 yaprak lazanya yerleştirip sırasıyla sosları yayın ve bu işlemi lazanyalar bitene kadar yapın. En üste yine beşamel sos yayıp sadece bol kaşar rendesi serpin ve ısıtılmış 200  derecede kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin ve 10 dakika dinlendirip güzel yeşil bir salata ile servis yapın. Biz yanında brokoli ve karnıbahar salatası yedik. Afiyetle ve sabırsızca  yendi.  O yüzden yine dilim resmini çekmeyi unuttum. Oğlum iyice sabırsızlanmıştı çünkü.
Ağzınızın tadı hiç bozulmasın. İyi haftalar :)






3 yorum:

  1. Satushcum ben de aynen senin gibi paketin arkasındaki uygulayarak yapıyorum.
    Ellerine sağlık, elektirik kesilmesi hiç etkilememiş ve süper görünüyor.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Pırıl'cım çok teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil