8 Mayıs 2013 Çarşamba

Baharın müjdecilerinden : Zeytinyağlı Enginar

Baharın müjdecisi olarak en çok sevdiğim sebze enginardır. Genellikle zeytinyağlısını yaparım ve severek yerim.Yerim diyorum çünkü eşim çok sevmez. Dondurucuya da koyarım. Pazardan aldıktan sonra güzelce yıkar , buzdolabı poşetine yerleştiririm. Üzerine de bir limon sıkıp, poşeti sıkıca bağlayıp, dondurucuya koyarım. Özellikle kışın yaptığımız yemek davetlerinde kurtarıcım olur.

Bu posttaki enginarlar dondurucudan çıkarıp yaptıklarım.


Malzemeler:

- 6 adet enginar
- 1 havuç
- 1 patates
- 1 çay bardağı(ajda ) bezelye
- 2 tatlı kaşığı şeker
- 1 adet limon
- 1 su bardağı zeytinyağı (200 ml lik su bardağı)
- tuz
- soğan (istenirse)

Malzemelerin miktarı enginarların büyüklüğüne göre değişebilir. Ayrıca patates,havuç,bezelye için konserve garnitür kulanabilirsiniz fakat ben çok tercih etmiyorum.
Patatesi, havucu soyup minik küpler halinde doğrayın.Genelde 1 orta boy havuç ve 1 orta boy patates yeterli olacaktır. Büyük olursa da çok sorun değil. Enginarları yıkayıp dışlarına kararmamaları için limon sürün.Yayvan bir tencereye zeytinyağı koyun.Soğanı lezzeti geçsin diye sadece 4'e bölüp kullanıyorum.Zeytinyağında havucu ve soğanı çok az çevrip, patates ve bezelyeyi ekleyip bir iki kez karıştırın. Enginarları çukur tarafı aşağıya gelecek şekilde tencereye yerleştirelim. Bu sırada enginarların büyüklüğüne göre ben limon suyunu ayarlıyorum.Yani normalde ben yerken enginara ne kadar limon sıkarım diye düşünüp öyle hesaplıyorum. Genelde 1 adet enginar için çeyrek limon benim için yeterli oluyor. Siz daha az ekşi severseniz ona göre ayarlayabilirsiniz.Sonuçta yerken de biraz ilave edilebilir. Limonu sıkıp üzerine enginarların yüzeceği kadar su miktarını ekleyin. Tuzunu ve şekerini de ekleyip güzelce karıştırın. Bunu da tencereye ekleyip önce harlı ateşte kaynatıp sonra altını kısın ve enginarlar yumuşayana kadar pişirin.
Enginarları , kapağını açmadan tenceresinde soğutun. Soğuyan enginarları servis tabağına alıp, tenceredeki patates ,havuç,bezelye karışımını enginarların üzerine kaşıkla paylaştırın. Tencedeki kalan sıvı karışımı da üzerine gezdirip, dereotu ile süsleyin.
Not: Pişme esnasında da dereotu konulabilir belki ama ben servis sırasında koyuyorum.
Afiyet olsun..

9 yorum:

  1. Çok iştah açıcı görünüyorlar, ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. en sevdiğim zeytin yağlıların arasında yer alır kendisi. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Ahh bayılırım!

    YanıtlaSil
  4. mmmmmmm...
    çokk feci iştahh açıcı görünüyorr canım..
    ellerine sağlıkk..
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  5. of çok severim ben enginarı. Sizi izlemeye aldım. Ben de bloğuma beklerim.

    YanıtlaSil
  6. ZEytinyağlı enginarna bayıldım,çok muhteşem görünüyor..Sanki ekrana uzansam tabağı alıverecem..Ellerinize sağlık..Blogunuzu takibe aldım,sizide beklerim.Nurşen..www.nurlumutfakta.blogspot.com

    YanıtlaSil
  7. Severim Enginarı hele böyle nefis görünüyorsa. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  8. bayılırım...
    fotoğraflar nasıl güzel:)

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar,
    Ellerinize emeğinize sağlık. Bloğunuzu çok beğendim ve izlemeye aldım. Bana da bekliyorum. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil