6 Mart 2013 Çarşamba

Baharın İlk Sabahları: Portakallı Kek

BAHARIN İLK SABAHLARI
Tüyden hafif olurum böyle sabahlar
Karşı damda bir güneş parçası,
İçimde kuş cıvıltıları, şarkılar;
Bağıra çağıra düşerim yollara;
Döner döner durur başım havalarda.

Sanırım ki günler hep güzel gidecek;
Her sabah böyle bahar;
Ne iş güç gelir aklıma, ne yoksulluğum.
Derim ki: ´Sıkıntılar duradursun!´
Şairliğimle yetinir,
Avunurum.


ORHAN VELİ KANIK




  
Size bu güzel şiirle merhaba demek istiyorum bu sabah. Hava soğuk ama olsun artık bahar geldi sayılır. Baharı çok seviyorum. Özellikle sabahları güneşin ışıklarıyla içim aydınlanıyor, mutlu oluyorum. Bahar ne güzel bir mevsim...

Gününüzün baharlar kadar aydınlık ve yeni başlangıçlarla dolu olmasını diliyor ve hafta sonu kahvaltısı için yaptığım, evimizi mis gibi portakal kokusuyla dolduran kekin tarifine geçiyorum.

PORTAKALLI KEK
Malzemeler:
-3 yumurta
-7 yemek kaşığı şeker
-7 yemek kaşığı dolu dolu un
-1 paket vanilya
-1 paket kabartma tozu
-1 portakalın suyu
-1 portakalın kabuğunun rendesi
Sosu için:
-2 portakalın kabuğunun rendesi
-2 portakalın suyu
-4 yemek kaşığı şeker

Öncelikle kekin sosunu hazırlayın. Sos için gerekli malzemelerden portakal suyunu ve şekeri ufak bir tencerede bir taşım kaynatın. Sonra içine portakal kabuğu rendesini ilave edip bir taşım daha kaynatıp, sosu soğumaya bırakın.

Kek için ise yumurta ve şekeri iyice krema gibi oluncaya kadar mikserle en az 5 dakika çırpın. Portakal suyunu ve portakal kabuğu rendesini ilave edip tekrar çırpın. Unu, vanilyayı ve kabartma tozunu başka bir yerde karıştırın ve eleyerek yumurtalı karışıma ekleyin. Bu aşamada mikser kullanmayıp tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Kek kalıbını iyice yağlayın ve karışımı dökün. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika fırın kapağını hiç açmadan pişirin. Kekimizi fırından çıkarıp soğuk sosu üzerine dökün ve mis gibi kokan portakallı kekin kokusunu içinize çekin :)
Not 1: 22 cmlik kek kalıbını kullandım.
Not 2: Eğer kekin sosu iyice çekmesini istiyorsanız dilimleyeceğiniz yerlere kesik atıp ondan sonra sosu dökün.
 
 

8 yorum:

  1. mııs gıbı kokusu geldı sankı elıne sağlık

    YanıtlaSil
  2. Portakallardan kestiğiniz o kalplere bayıldım....

    YanıtlaSil
  3. bu yıl kış o kadar rahat geçti ki...
    henüz baharı özlemedim bile...
    kek çok güzel görünüyor,
    hele o kalpler:)

    YanıtlaSil
  4. senin gibi mükemmel görünüyor herşey:) ablaların en güzeli portakallı kekin de en güzelini yapar tabi:)

    YanıtlaSil
  5. Bu kekin kokusuna da tadına da bayılıyorum. Çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Satuş yine döktürmüşsün canım ne iyi yaptın benim hayalimi gerçekleştiriyorsun devamını diliyorum bak hani yazın kahvaltıda çökelekten ne yapıyorduk onuda paylaş emi öptüm

    YanıtlaSil
  7. Eline sağlık bahar mevsiminiben de çok severim.Kekim de çok güzel görünüyor.Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  8. Öncelikle hayırlı olsun blogunuz, nice güzel paylaşımlara...
    portakallı keki çok severim, kokusu lezzeti, çok da lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil