25 Şubat 2013 Pazartesi

Çocukluğumdan kalma bir lezzet : Sable Bisküvisi




Çocukluğum Samsun'da geçti. O kadar güzel günlerdi ki... Bu kurabiye de aslında o günlerden. Samsun'da anneannemlerin eviyle bizim evimiz yan yanaydı. Çocukluğum bu iki evde geçti. Teyzem, dayım, anneannem, kardeşim hep beraber vakit geçirirdik. Özellikle dayım çok komikti hala da öyle... Teyzemin ise hayatımda çok önemli bir yeri var. Onu çok sever çok da kıskanırdım. Bu kıskançlık o kadar tuhaftı ki o zamanlar Şeker Kız Candy diye bir çizgi film vardı. Ben de Candy'yi  çok seviyordum teyzem de. Teyzemi ondan bile kıskanıyordum. Niye onu seviyor diye :( Çocukluk işte! 

Bunları yazarken hem o günleri düşünüp özlüyorum hem de kendime gülüyorum. Bu kıskançlık üniversiteye kadar devam etti tabi.. Teyzem o zamanlar Samsun'da çalışıyordu. Haftasonları gittiği yerlere hep beni de götürürdü. Bu kurabiyeyi de onun arkadaşının yaptığı bir çay davetinde yemiştim, hala aklımda tadı. Tarif defterlerimden birinde rastlayınca deneyeyim dedim ve oğlumla yaptım. Gerçi o tadı yakalayamadım ama olsun yerken yüzümde bir tebessüm oluşmasını sağlayıp beni o güzel günlere götürdü. Oğlum, ben kurabiyeleri yaparken gül şeklinde yapmış bir tanesini.Çok hoşuma gitti. Tarifini kısaca yazayım bu arada  tarif bana ait değil . Kim bilir nereden bulup not etmişim.

Kullandığım bardak 200 ml lik su bardağı



Malzemeler:
-250 gr.un ( 2 su bardağı)
-100gr.pudra şekeri ( 6 yemek kaşığı tepeleme)
-2 yumurta
-150 gr soğuk tereyağı
-1 paket Vanilya, 1 limon kabuğu rendesi (gerçi ben biraz daha fazla koydum bu aromayı seviyorum)
-ufak kırılmış fındık
 
Unu eleyin. Ortasına küp kesilmiş tereyağı koyup, yağ ve unu parmak uçlarınızla birbirine yedirin kum gibi bir görüntü oluyor. Ortasını açın 2 yumurta sarısını ekleyin.Unun üzerine  pudra şekerini,limon kabuğu rendesini ve  vanilyayı ekleyin. Birbirini tutuncaya kadar yoğurun. (Yaparken hamur toparlanmayacak diye sakın  endişelenmeyin, toparlanıyor. Fazla da yoğurmayın.) Hamuru  nemli bez örterek 15-20 dk )ben dolapda dinlendirdim) dinlendirin. Bu arada yumurta beyazını çatalla çırpın. Hamuru merdane ile çok  az  unlayarak yarım cm kalınlığında açın, elinizdeki kurabiye kalıplarıyla yada çay bardağı ile hamurdan şekiller kesin . Bunları önce yumurta akına sonra da kıyılmış fındığa batırıp yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. 175 derece önceden ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirin. Süre söylemiyorum fırına göre değişir. 10 dk dan sonra kontrol edin derim...
Ilıkken üzerine pudra şekeri eleyin ve afiyetle yiyin :)

 


Umarım bu hafta yüzünüzün gülümsemesini sağlayan güzel anlar yaşarsınız...
 

9 yorum:

  1. Ah cadınerelere götürdün beni ne güzel günlerdi onlar herkesin birarada olduğu yıllar. Ama itiraf edeyim ben hala seviyorum kendi'yi fakat sizlere olan sevgim anlatılmaz bile canım . Çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım teyzem benim evet çok güzel zamanlardı. İnşallah daha güzel zamanlarımız olacak hep birlikte yine yeni üyelerle:Kaan bu güzel anlara eşlik edecek.
      Öpüyorum seni.

      Sil
  2. Aaa unuttum ben teyzen

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyorlar. Samsun demişsiniz yazınızda benim annemin memleketidir yani orda doğmuş gerçi küçükken İstanbul'a taşınmışlar.
    Bu arada sizinle ortak yanımız var anladığım kadarıyla oğlunuzda sizinle mutfağa giriyor tıpkı benimki gibi , oğlum 4 yaşında ama bana öyle güzel yardım ediyor ki çok keyif alıyorum o zamanlar. Bu arada hangi şehirde ikamet ediyorsunuz, hala Samsundamısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için . Oğlum 8 yaşında ama çok meraklı özellikle hamur yoğurmaya :) Gerçi yaptığı zaman etraf batıyor ama olsun en azından çok mutlu oluyor :) .İstanbul'da yaşıyorum ama ailem Samsun'da.
      Görüşmek üzere...

      Sil
  4. benimde çocukluğumun kurabiyesidir...

    YanıtlaSil
  5. Yorumunuz için teşekkür ederim. Bloğu açmadan önce sizi hergün ziyaret ediyordum. Yorumunuzu görünce sevindim :) bu arada meslekdaşız da bir ortak yön daha :)

    YanıtlaSil
  6. blogunuzdaki herşey süper görünüyor ellerinize sağlıkk bayıldım hepsine yeni tarif defterim olacak bu blog...;)

    YanıtlaSil
  7. Hem sable bisküvi hem şeker kız Candy.. çocukluğumua gittim... Çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık... Sevgiler

    YanıtlaSil