20 Eylül 2013 Cuma

KREMALI DAMLA SAKIZLI MUHALLEBİ



Damla sakızını çok severim. Özellikle dondurmasını. İki yaz önce Foça'da yemiştim. Tadını hiç unutamadım gerçi farklı yerlerde de yemiştim ama orada yediğim çok daha güzeldi. Meşhur Girit Sakız Dondurması (Nazmi Usta). Yolunuz düşerse denemenizi tavsiye ederim. Sadece damla sakızlısı değil diğer çeşitleri de çok lezzetliydi.
Ege tarafına gittiğimde de damla sakızı reçeli almıştım. Dolapta görünce aklıma muhallebi yapmak geldi. İnternette biraz araştırıp aşağıdaki tarifi denedim. Orjinali için burayı ziyaret edebilirsiniz (....) Evdekilerin özellikle oğlumun çok hoşuna gitti. Eşim ve oğlum bu tarz süt tatlılarını genelde meyve ile birlikte yerler. Muz ve çilek favorileri . Ben muz ile yedim.Eh fena değildi ! Dondurmayla çok daha güzel olur.


Malzemeler:

- 1 litre süt
- 2 tatlı kaşığı sakız reçeli
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı nişasta (ben mısır nişastası kullandım.)
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı krema

Krema hariç tüm malzemeyi kısık ateşte mikserle yada tel çırpıcı ile karıştırarak pişirin. Koyulaşıp muhallebi kıvamına gelince altını kapatıp içerisine kremayı ekleyin ve  karıştırın. Kaselere boşaltıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.Buzdolabında soğutup isterseniz bizim gibi mevye ile isterseniz dondurmayla afiyetle yiyin.

Not: Damla sakızı reçeli yerine damla sakızını kullanabilirsiniz...

Ağzınızın tadı hiç bozulmasın ...Güzel bir hafta sonu olsun...





18 Eylül 2013 Çarşamba

 NESKAFELİ KURABİYE






Hem anlatacak çok şey var hem de yazacak... Yeniden yazmak çok güzel :) Dolu dolu geçen bir yaz sonrası depolanan enerjiyle sonbahara ve kışa hazırız. Umarım sizlerde yaz mevsimini güzel geçirmişsinizdir. Eklenmeyi bekleyen çok tarif var . Aynı zamanda denenecekler de birikti. Neyse kış verimli geçer umarım bu kadar birikenlerle :)
Her zaman söylüyorum kurabiyelerin poşetlerini süslemeyi seviyorum diye. İş arkadaşlarımla bir dolu malzeme aldık yine . Kurabiyeleri koyduğum kağıt poşeti kendim yaptım. Poşetin kenarına iliştirdiğim not kağıdının etrafındaki kabartmaları ise Tchibo dan aldığım şekillendirme seti ile yaptım  (...) Oğlumun da çok hoşuna gitti. Kurabiyeler son zamanlarda çok sık yaptığım bir tarif. Kıyır kıyır. Umarım beğenirsiniz. Bu arada yeni eğitim ve öğretim yılının tüm çocuklarımız ve öğretmenlerimiz için başarılı ve güzel geçmesi dileğiyle...



Malzemeler:
125 gr oda sıcaklığında tereyağ
1 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı toz şeker
3 yemek kaşığı mısır nişastası
3 yemek kaşığı ince dövülmüş ceviz
1 paket vanilya
1 pakket kabartma tozu
1,5 tatlı kaşığı neskafe
aldığı kadar un (elenmiş)
Üzeri için pudra  şekeri

Tereyağ ile şekeri iyice yoğurun. Sonra yumurta sarısını, nişastayı, ince dövülmüş cevizi ekleyip karıştırın. Unu azar azar ilave edin. İlk unu eklemeye başladığınız esnada vanilya ve  kabartma tozunu ilave edin. Neskafeyi çay süzgecine koyun ve tatlı kaşığı yardımıyla ezerek ekleyin.Yoğurmaya devam edin. Hamurun kıvamı çok yumuşak olmayacak. Hamuru biraz dinlendirin ve merdaneyle çok ince olmayacak kalınlıkta açın.( Kalınlığı yarım cm ile 1 cm arasında olacak.) Dilediğiniz şekillerde kalıplarla keserek yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Süre yazmıyorum. Fırından fırına değişir. Fırından çıkarıp ılınınca bolca pudra şekeri serpin. Afiyet bal, şeker olsun bir fincan kahve yada çayınıza eşlik etsin...